Založ si blog

Sloboda vybrať si jazyk

Akému cudziemu jazyku by ste dali prednosť? Takému, čo sa ľahko učí a ešte ľahšie používa, ale takmer nikto ním nehovorí? Alebo päť krát ťažšiemu, ktorým hovorí polovica sveta?

Otázka je čisto akademická, v skutočnosti nemáme na výber. Jednotlivec si ešte môže užívať ilúziu slobodného výberu, ale na globálnej úrovni sa podrobujeme tvrdému diktátu. Nie, nemajú v tom prsty ani politici, ani tajné organizácie, ani nadnárodné spoločnosti. Sú to neživé a slepé mechanizmy, ktoré fungujú v ľudskej spoločnosti.

Nie je náhoda, že sa latinčina rozšírila do sveta za rímskymi légiami, a po páde starovekého Ríma sa pomaly vytratila. Náhodná nie je ani súvislosť medzi napoléonskymi vojnami a dominantným postavením francúzštiny v diplomacii ešte začiatkom 20. storočia. Po expanzii Britského impéria už víťazný postup angličtiny nemohlo nič zastaviť.

Našťastie víťazný postup armád nie je pre šírenie jazykov nevyhnutný. Vojenská aj jazyková expanzia sú len dôsledkom expanzného potenciálu, politickej aj ekonomickej sily. Už dnes ma straší predtucha, že sa na staré kolená budem musieť učiť maľovať čínske znaky.

Skúsme si však predstaviť školu budúcnosti, kde sa ako prvý cudzí jazyk bude učiť esperanto. Namiesto desiatich rokov náročného štúdia angličtiny alebo čínštiny, postačia dva. A zvyšných osem môžno venovať ukrajinčine, švédčine, svahilčine, … Viem si živo predstaviť, ako si žiaci a ich rodičia vyberajú strednú školu podľa druhého jazyka. Alebo využijú možnosť neučiť sa ďalší jazyk, a viac času venujú matematike, biológii, alebo dejepisu.

Esperanto môže byť kľúčom k skutočne slobodnej voľbe jazyka, hoci aj malého a zdanlivo bezvýznamného. Predpokladom je však ťaživá sloboda rozhodnutia, že niečo chceme zmeniť.

Takže ako by ste teraz odpovedali na otázku z úvodu? Necháme veciam voľný priebeh, alebo sa vzoprieme a vybojujeme pre našich potomkom právo na slobodnú voľbu jazyka?

Ak ste sa rozhodli pre esperanto, pridajte sa na Facebooku k fanúšikom stránky Podporujem esperanto.

Bohatosť jednoduchého jazyka. Stavím sa o 500 €!

10.06.2013

Je žaba vyspelejší živočích ako človek? Ak by sme súdili iba podľa dĺžky DNA, žaba by vyhrala. Biochémia studenokrvných živočíchov sa prispôsobuje okolitej teplote. Aby bol úspech chemickej reakcie zaručený, používajú sa pri rôznych teplotách rôzne enzýmy. Ľudské telo je vyladené na 37 stupňov celzia. Informácie o správnom enzýme pri správnej teplote sú [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Rastislav Šarišský

Esperanto ako medzinárodný jazyk je ideálna voľba. Chce to však odvahu rozhodnúť sa.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 3615x
Priemerná čítanosť článkov: 1808x

Autor blogu

Kategórie

Archív